Wat kunt u allemaal doen in en rondom Schoorl

Schoorl staat van oudsher bekend als dorp voor de rustzoeker en natuurliefhebber. Dat betekent geen Zandvoortse of Scheveningse taferelen maar dorpse gezelligheid gecombineerd met een goed voorzieningenpakket. En wilt u nog meer winkels, dan is het kunstenaarsdorp Bergen op slechts 3 km gelegen en in 10 minuten staat u in de historische binnenstad van Alkmaar met haar beroemde kaasmarkt.
 
De bezoekers waaieren uit over tientallen kilometers strand- en duingebied. Schoorl aan zee is alleen per fiets of te voet te bereiken. Wilt u toch met de auto, dan biedt Hargen aan Zee voldoende parkeergelegenheid. Daar is ook een activiteitenstrand waar gekitet, gevliegerd en met de catamaran gezeild mag worden. De meeste strandafslagen hebben een strandtent. Deze zijn over het algemeen van Pasen tot eind september geopend. In Camperduin en Bergen aan Zee op het strand zijn er ook restaurants die het gehele jaar open zijn.
 
Het grootste aaneengesloten duingebied van Nederland biedt vele dagen fietsplezier door bos- en heidegebieden maar ook de oude polders met dijkjes en molens zijn de moeite waard.
 
Wandelen
Op 100 meter van Villa Uilenduin kunt u het gebied inwandelen en vindt u direct aansluiting op het Noordzeepad en kleinere wandelroutes. Deze varieren van wandelingen van een kilometer tot dagwandelingen. Indien tijdig aangegeven, kunt u een picknickmand/rugzak meekrijgen voor picknick in de duinen en midden in het duingebied bevindt zich ook de Berenkuil voor een drankje en versnapering onderweg. Het strand is 4 kilometer lopen door een prachtig bos-, duin- en heidegebied met als trofee een breed strand met strandtent en prachtig uitzicht over de Noordzee. Op het tabblad wandel- en fietsroutes kunt u inspiratie opdoen.
 
     
 
Fietsen
Het Noordhollands duinreservaat en de Schoorlse duinen bieden uitgebreide mogelijkheden voor fietstochten. En met het systeem van knooppunten kunt u de route zo lang maken als u wilt. De polders rondom Schoorl zijn ook een bezoek waard. Fietskaarten voor dit gebied zijn bij de VVV beschikbaar. Villa Uilenduin is ook een prima stopplek voor fietsers van de lange afstands Noordzeeroute LF1, de LF7, de Overlandroute of de LF15 de Boerenlandroute.
Zie ook de volgende link: http://www.landelijkefietsroutes.nl/routes/ In het dorp kunt u allerlei typen fietsen huren; electrische met en zonder versnellingen, tandems, fietskarren, aanhangfietsen en 3 persoonstandem (volwassene met 2 kinderen) http://www.fietsverhuurschoorl.nl/

   

Mountainbiken
En te midden van dat alles ligt ook Nederlands mooiste mountainbikeparcours. Het parcours start op een kilometer van Villa Uilenduin en begint meteen met een flinke klim het duin op. De route is zeer gevarieerd zowel qua omgeving als relief. Dennenbossen, heide, duinvalleien en ook boomwortels staan op het programma. Een leuke uitdaging voor de geoefende fietser en als je rustig aan wilt doen, moet je lekker vroeg op pad gaan. Er is dan nog niemand en kunt u rustig rondkijken en wennen aan het parcours. Onder fietsroutes vindt u een kaartje van het parcours. WIl je nieuwe paden ontdekken dan kun je tot 10:30 uur in het PWN gebied terecht waar je vrij mag mountainbiken op de paden. http://www.mtbverhuurschoorl.nl/

Hardlopen
Het gebied leent zich uitstekend voor een goede training. U kunt een gemarkeerde route kiezen, via http://runnermaps.nl zelf een route samenstellen. Mijn man ik lopen ook veel dus u kunt altijd tips vragen indien een specifieke soort training wenst.
In het seizoen zijn er iedere week boslopen als u liever in groepsverband loopt. In het najaar iedere tweede zondag van de maand van september tot en met december om 10:30 onderaan de klimduin kunt u 4,5 en 10 km rennen.  De topevenementen zijn de Groet uit Schoorl run de tweede zondag van februari (leuk voor recreanten en ook het Nederlands kampioenschap 10km) en de explosieve Klimduinrun, waar je zo hard mogelijk de klimduin om moet sprinten, de kuitenkiller de laatste zondag van september. Andere evenementen Alkmaars cityrun op woensdagavond 13 mei, Boerenkoolloop de eerste zondag van november in Warmenhuizen, rondje Bergen begin oktober.

  
 


Paardrijden
Een klein stukje verderop op de Duinweg ligt manege Poelenburgh. U kunt daar duinritten boeken, volle maansritten, lessen nemen of kinderen inschrijven voor een ruiterkamp. http://www.poelenburgh.nl/

   

Kunst en cultuur
Bergen is het kunstenaarsdorp bij uitstek. Voor de laatste exposities kunt het best even de eigen sites van de galeries kijken. De adressen vindt u bij onderstaande link: http://tupalo.com/en/bergen-north-holland/c/arts
Voor liefhebbers van oude auto's is er ook een museum met bijzondere oldtimers.
In Alkmaar kunen liefhebbers van historie hun hart ophalen in het Stedelijk museum bij de Grote Kerk, bij het kaasmuseum of met een historische stadswandeling. Er is ook nog een biermuseum en een molen genaamd het Roode Hert die u kunt bezichtigen. Bij de molen aan de Molenweg in Schoorl wordt ook nog steeds gemalen.