Nieuws


Indicatoren van oude bosgrond - maandag 20 april 2020

Wat verteld de bosanemoon ons over de historie? In Schoorl, aan de rand van de duinen bloeide de bosanemoon afgelopen maand volop. Die plaatsen geven eeuwenoude bosgrond aan. Dus ondanks dat men pas veel later succesvol was in het vastleggen van het zand met dennen waren er al aan de buitenrand bomen. Op oude kaarten zijn die dan al aangegeven zoals bij de bosjes van Verweij langs de wegkant van de Dokter Heringalaan, op een kruispunt in het bosje bij oude Molenweg, tussen de Honky Tonk en Klimweg of verderop net waar de Gerbrandslaan uitkomt bij Postweg. Soms wordt gemist dat we deze bijzondere plekjes hebben. Misschien zijn er in de meer recente historie andere planten bijgekomen die concurreren met deze 'monumentjes' zoals klimop? Mijn tuin is ook zo'n plekje. De bosanemoon verdween na opgelegde aanpassingen aan de oprit maar andere soorten kan ik nog steeds terugvinden.
 

 
De net iets minder kieskeurige Lamastrium galeobdolon, gele dovenetel, luisterend naar poëtische naam yellow archangel in het engels beleeft nu zijn toptijd. Die vind je op dezelfde locaties maar ook langs de wegkanten in straten haaks op de duinen zoals de Boschmansweg of Bickerslaan. Maar zeker ook op andere oude bosgronden in Europa. Laat hem vooral staan in woekerhoekje onder de bomen of schaduwplekje als je hem vindt in je tuin. Een goede bodembedekker en de bloemen komen ieder jaar weer op en voorzien de dankbare hommels van nectar en pollen.
 
 

Ook de Convallaria majalis, lelietje-van-dalen, in vroegere tijden ook wel lelie-der-dalen genoemd begint langzaam aan de eerste bloemetjes te laten zien. De laatste naam komt overeen met wat de fransen, lis des vallees of engelsen lily of the valley eraan gegeven hebben.
 
  

Hopelijk sta je nu extra stil bij zo'n monumentaal stukje bos. Bovenstaand kaartje is van 1900. De biodiversiteit heeft zich eeuwenlang ontwikkeld. Dat koester je. Afbreken is zo gedaan. Opbouwen niet. Dan verlies je veel soorten voorgoed. Dus na heel grondig onderzoek naar de soorten die er leven kun je er gepast bosbeheer toepassen met ruimte voor variatie en respect voor de afhankelijke dieren. Plaats er een voorlichtingsbord. Lijkt mij een mooi thema voor een historische rondwandeling door Schoorl. Dus heb je behoefte aan wat frisse lucht tijdens het verplicht binnen zitten in verband met COV-19 neem eens een kijkje dichterbij. De boshyacint bloeit nu ook volop, nog zo'n indicator soort voor een oud bos. Op de steile heuvel achter garage Boots staan er een paar maar dat zijn voornamelijk de hybride (tuin) varianten.  In het bos achter de Slotlaan en Nachtegalenlaan staan tussen de hybride vormen nog echte wilde boshyacinten. In Nederland zijn de wilde ondermeer rijkelijk te bewonderen bij Wildrijk, in St. Maartensvlotbrug.


Terug naar de vorige pagina >