Natuur in en om Nationaal Park de Schoorlse Duinen

Fauna
In Villa Uilenduin zit u werkelijk maar 4 meter van het Nationale Park. Door de vele bomen rondom Uilenduin en de omliggende percelen een echt overgangsgebied tussen duinen en polder. In de winter wordt de tuin veel bezocht door koolmezen, staartmezen en roodborstjes. Rondom schemertijd en in de nacht zijn de uilen actief. U kunt ze regelmatig horen. Ook de buizerds zijn van de partij. Zij zijn in de winter regelmatig te zien in de kale bomen tegen de duinrand. 
 
In het voorjaar nestelen de mezen in de vogelhuisjes rondom het huis. Vorig jaar zijn er 2 mezenfamilies grootgebracht. In één vogelhuisje zijn zelfs twee rondes gebroed. In dit seizoen komen echter ook de kraaien en de Vlaamse gaaien weer dichterbij de huizen. De mezen vormen dan met veel kabaal een team om ze te verjagen. Het buizerdpaar is ook al weer gesignaleerd. Als u rond 16:00 op ons balkon omhoog kijkt, ziet u ze ongetwijfeld een keer zweven op de termiek van het hoge duin.
 
In de duinen zelf vindt men zandhagedissen en zandbijen. Ook de groene specht laat regelmatig van zich horen. Het is ook het broedgebied van de nachtzwaluw en de houtsnip. Op het strand wordt er volop gejut door de diverse zeevogels. Meeuwen, plevieren en steenlopers zie je meestal rondom de strekdammen. Bij de Putten, net ten Noorden van Camperduin aan de Hondsbosschezeewering vindt je onder andere grutto's, plevieren, wulpen, tureluurs en kloeten. Rondom de schone beken, zogenaamde duinrellen in de polder achter de duinen zijn ook veel vogels te bewonderen en daarom ook zeker de moeite van een bezoek waard. Verder vindt u in de weiden veel koeien, paarden en schapen.
 
          
Flora
De duinen bestonden vroeger enkel uit zandduinen. In 1889 kwam het gebied in beheer van Staatbosbeheer. Er werden veel naaldbossen aangeplant. Na een aantal grote bosbranden waarbij het heidegebied en de dennenbossen werden aangetast is het aureaal open zandvlakte uitgebreid. De afgelopen jaren worden sommige stukken gekapt om ruimte te maken voor een meer diverse en natuurlijke ontwikkeling van het gebied. Zo zijn er weer gebieden waar het zand vrij spel heeft en de duinen 'wandelen'.  U vindt nu ook gebieden met eiken, berken en andere wilde planten. In juni en juli bloeien er wel duizenden dennenorchissen. In augustus zijn de heide gebieden op zijn mooist en prachtig paars.
Al fietsend naar het strand over de Schoorlse Zeeweg kun je naast de heide ook genieten van bijvoorbeeld net nadat je de Berenkuil bent gepasseerd oranje Haviksbloem (familie van de paardenbloemen), Japanse rimpelrozen, dopheide, kruipwilgen en slangenkruid.
In de Parnassia vallei, in de buurt van de kerf, zijn ziltminnende planten te vinden. Naast Parnassia komt u daar ook schorrekruid, zeeaster, zeekool en strandbiet aan. In juni zag ik bloeiende zilverschoon, gele lissen, gewone vleugeltjesbloem, echt lepelblad en kleine ratelaars.In het najaar zijn er wel 800 paddenstoelsoorten te vinden. Zo heeft ieder seizoen haar charme. Op de randweg, net boven de B&B gelegen staan gekraagde aardsterren, eekhoorntjesbrood, helm mycena en diverse russola's.
 
                  
 
Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar uw waarnemingen tijdens uw verblijf in Schoorl!  En mocht u niet helemaal zeker weten wat u ziet kunt u het even opzoeken in de natuurboeken in onze bibliotheek. Voor kinderen hebben we natuurkaarten waarmee ze op zoek kunnen in de natuur.

Als u het leuk vindt kan ik tegen een kleine vergoeding als natuurgids met u op pad gaan en laten ervaren en leren over wat dit gebied zo bijzonder maken. Deze excursie pas ik aan het ervaringsniveau van de deelnemers dus leuk voor jong en oud.
 
Meer over informatie over het Nationale Park de Schoorlse duinen vindt u op de website van staatsbosbeheer.
 
Afbeelding invoegen
Foto: Kathleen Meijer